Joi, 2024-03-28, 11:16 AM
Bine aţi venit Vizitator | RSS

Meditaţii on-line la limba română

[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forumul orei de limba română » MANUALE » Clasa a IX-a, editura Art » "Tren de plăcere", de I.L. Caragiale
"Tren de plăcere", de I.L. Caragiale
idnedelcuData: Joi, 2010-11-04, 0:44 AM | Mesaj # 1
Lieutenant colonel
Grup: Administratori
Mesaje: 120
Reputaţie: 11
Status: Offline
Caracterizarea doamnei Georgescu

Madam Georgescu este unul dintre personajele schiţei Tren de plăcere, de I. L. Caragiale. Împreună cu soţul, Mihalache, fiul, Ionel şi mama, cucoana Anica, pleacă să se recreeze la Sinaia, la sfârşit de săptămână. Acolo, membrii familiei se rătăcesc unii de alţii, şi-şi petrec ziua căutându-se reciproc.
După comportament, Georgeştii sunt nişte parveniţi. Ajunşi destul de înstăriţi, ei păstrează încă reflexele căpătate în mahalaua de unde s-au ridicat. Aspirând la înalta societate prin aspectul exterior, îşi trădează lipsa de civilizaţie prin vorbe şi comportament.
Astfel, doamna îşi pregăteşte cu grijă toaleta, neapărat în ton cu moda de la Paris: bluza vert-mousse, jupa fraise écrasée, pălăria asortată, umbreluţa roşie, mănuşile albe, demibotinele de lac cu cataramă, ciorapii de mătase vărgaţi. Asta n-o împiedică să se comporte ca o ţaţă în tren, zborşindu-se la conductorul care se interesase firesc de vârsta băieţelului:
- Da! Dar n-a-mplinit patru ani… Nu trebuie să ne-nveţi dumneata regula.
Evident, doamna Miţa minte: Ionel avea deja cinci ani şi ar fi trebuit să posede bilet. Dar Georgeştii sunt calici şi, dacă pot să ciupă ceva, nu se dau în lături, în ciuda aerelor de lume bună.
Caracterul de nimic al celor doi soţi reiese şi din felul cum se comportă cu cucoana Anica. În timp ce ei se deplasează la gară cu o trăsură elegantă, pe bătrână o trimit cu tramvaiul. În tren, ei stau la clasa I, iar cucoana Anica, la clasa a III-a, cu bagajele. La Sinaia, ei se pregătesc să se cazeze la hotelul Regal, din centrul oraşului, în timp ce pe gramamà (aşa-i spune Ionel, de la grand-maman), o trimit (încărcată cu bagaje) la un hotel ieftin de lângă gară.
Caragiale o individualizează pe doamna Georgescu în raport cu soţul ei, presărând ici-acolo aluzii foarte subtile că dumneaei ar fi preferat să-şi petreacă timpul, nu cu soţul şi familia ei, ci cu locotenentul Mişu, acesta fiind motivul pentru care nu poate fi găsită cu niciun chip. ( De fapt, la Sinaia, ea dispare pentru cititor, doar se vorbeşte despre ea. ) Noaptea, în timp ce dl Georgescu doarme, obosit după îndelungile preumblări prin Sinaia în căutarea consoartei sale, aceasta se distrează în compania unui grup de prieteni, - din care face parte şi locotenentul - până la cinci dimineaţa.
Ajunsă înapoi la Bucureşti, madam Georgescu se destăinuie mamei sale, spunându-i ce mult i-a plăcut la Sinaia, cât de fermecată a fost de plimbarea sub lună, cu trăsurile la pas, acompaniată, pe de o parte, de susurul apei de munte şi, pe de alta, de cântecul lăutarilor şi al dlui locotenent Mişu:
-Ah! Mamiţo! Menuetul lui Pederaski…mă-nnebunesc!
Amestecul grotesc de lună, susur de ape, trăsuri cu lăutari şi menuet cântat din gură, precum şi pocirea ( trivial – sexuală ) a numelui compozitorului Paderewsky pun în evidenţă cât se poate de elocvent vulgaritatea şi incultura mahalagioaicei cu pretenţii de doamnă, numită sugestiv Miţa Georgeasca.

 
idnedelcuData: Marţi, 2011-10-11, 9:52 PM | Mesaj # 2
Lieutenant colonel
Grup: Administratori
Mesaje: 120
Reputaţie: 11
Status: Offline
Tren de plăcere
-rezumat-

Familia Georgescu decide să plece la Sinaia într-o sâmbătă, cu trenul de plăcere. Doamna Georgescu, fiul ei de cinci anişori şi mama ei, cucoana Anica (gramama), îşi pregătesc toaletele. Soseşte dl Georgescu cu o birjă. Îşi urcă soţia... continuarea aici.
 
danutzData: Duminică, 2011-12-04, 8:55 PM | Mesaj # 3
Începător
Grup: Utilizatori
Mesaje: 1
Reputaţie: 0
Status: Offline
am si eu nevoie de ex 4 si 5 de la pag 60,la personaje, jos
 
idnedelcuData: Marţi, 2011-12-06, 10:14 PM | Mesaj # 4
Lieutenant colonel
Grup: Administratori
Mesaje: 120
Reputaţie: 11
Status: Offline
În timp ce domnul, doamna Georgescu şi puişorul lor merg la gară cu birja, „gramama” este trimisă acolo cu tramvaiul, cu toate că este bătrână. Evident că ea întârzie şi ajunge în sala de aşteptare gâfâind. Când dă ochii cu ginerele său, rosteşte replica:
- Uf! Nu mai poci!
Aceste vorbe au rolul de ... continuarea pe blog.
 
TelcuAdelaData: Marţi, 2011-12-06, 10:43 PM | Mesaj # 5
Începător
Grup: Utilizatori
Mesaje: 1
Reputaţie: 0
Status: Offline
As dori si eu , daca se poate , exercitiul 8 rezolvat de la pagina 60 . Va multumesc !
 
emmemma96Data: Luni, 2012-01-09, 2:30 PM | Mesaj # 6
Începător
Grup: Utilizatori
Mesaje: 1
Reputaţie: 0
Status: Offline
Buna ziua am si eu o rugaminte. Am nevoie de exercitiul 3 de jos de la pagina 83 manual ART clasa a 9a.Ajutati'ma va rog sad

Adăugat (2012-01-03, 4:11 PM)
---------------------------------------------
pagina 63 ma scuzati.

Adăugat (2012-01-09, 12:57 PM)
---------------------------------------------
Va rog frumos chiar am nevoie de el sad cineva daca l-a facut ajutati-ma:((

Adăugat (2012-01-09, 1:30 PM)
---------------------------------------------
idnedelcu, va rog ajutati-ma si pe mine am nevoie de ex 3,4 de la pagina 63 de la evaluare curenta aplicatii. sad

 
Diaa96Data: Joi, 2012-01-26, 12:00 PM | Mesaj # 7
Începător
Grup: Utilizatori
Mesaje: 1
Reputaţie: 0
Status: Offline
As vrea ve rog frumos ex 2 pag 60 editura art manual clasa a ix-a..imi trebuie urgent..daca se poate intr-o ora.va multumesc:)
 
Forumul orei de limba română » MANUALE » Clasa a IX-a, editura Art » "Tren de plăcere", de I.L. Caragiale
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:


Copyright MyCorp © 2024
Creator de site-uri gratuite — uCoz